Forumul Navalistilor
FORUM DE SPECIALITATE DEDICAT TUTUROR LUCRATORILOR DIN DOMENIUL NAVAL. CE-A MAI MARE COMUNITATE DE NAVALISTI DIN ROMANIA- DEZBATERI PE DIFERITE TEME,LOCURI DE MUNCA,DICTIONARE EXPLICATIVE,INTREBARI SI RASPUNSURI TEHNICE,DISCUTII DIN DOMENIU. IMPREUNA CU NOI ....ISTORIA MERGE MAI DEPARTE!!!!
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forumul Navalistilor | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUMUL NAVALISTILOR

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
angela31 pe Simpatie.ro
Femeie
24 ani
Buzau
cauta Barbat
24 - 60 ani
Forumul Navalistilor / INFORMATII DESPRE SUDURA / INFLUENŢA ELEMENTELOR DE ALIERE ASUPRAPROPRIETĂŢILOR SI SUDABILITĂŢII Moderat de olandezul
Autor
Mesaj Pagini: 1
radaghin
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 988
CARBONUL
– măreşte limita de curgere, rezistenţa de rupere şi duritatea; micşorează alungirea şirezilienţa. In cantitate prea mare, influenţează negativ sudabilitatea putând duce la apariţia de fisuri.

Manganul
- măreşte limita de curgere, rezistenţa şi rezilienţa, influenţând pozitiv plasticitatea şicomportarea la sudare.

Siliciul
- este un bun dezoxidant, mărind rezistenţa oţelurilor faţă de oxidare. În oţel, raportul întresiliciu şi mangan de 1,2 influenţează pozitiv tenacitatea şi rezistenţa la fisurare. Are proprietăţi similare cuale manganului.

Sulful
- este o impuritate în oţel fiind limitat la 0,03-0,05%, influenţând sudabilitatea şi provocândfragilitatea la cald a oţelurilor.

Fosforul
- are aceleaşi dezavantaje ca şi sulful provocând fragilitatea la rece a oţelurilor.

Cromul
- măreşte rezistenţa la rupere, duritatea,rezistenţa la coroziune atmosferică şi acizi; împreunăcu carbonul micşorează plasticitatea şi rezistenţa la coroziune; reduce sudabilitatea.

Nichelul
- măreşte rezistenţa la rupere, limita de curgere, rezistenţa la coroziune atmosferică şi uniiacizi, plasticitatea. Influenţează pozitiv sudabilitatea.

Molibdenul
- în cantităţi mici măreşte duritatea, rezistenţa la rupere, limita de curgere, alungirea,rezistenţa la coroziune şi la temperaturi mari. În conţinut redus, nu influenţează negativ sudabilitatea.

Cuprul
- măreşte duritatea, limita de curgere, rezistenţa la rupere. Până la 0,5% măreşte plasticitateaşi nu influenţează negativ sudabilitatea.

Vanadiul
- îmbunătăţeşte caracteristicile mecanice ale oţelului şi în conţinut redus nu influenţeazănegativ sudabilitatea.

Wolframul
- formează carburi dure şi influenţează negativ sudabilitatea.

Aluminiul
- influenţează pozitiv proprietăţile oţelurilor şi până la 0,15% şi comportarea la sudare.Deoarece şi celelalte elemente conţinute în oţel influenţează sudabilitatea, pentru apreciereasudabilităţii unui oţel se ţine seama de „carbonul echivalent“ care exprimă influenţa elementelor de aliereasupra sudabilităţii oţelului respectiv în comparaţie cu carbonul (S, P, Cr, Mo, Mn, Cu, Ni).


_______________________________________
Unii nu pot sa mestece, stiu doar sa muste… si sa nu uitam ca cei care injosesc pe altii sunt incapabili sa se ridice pe sine!!!

pus acum 12 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la