Forumul Navalistilor
FORUM DE SPECIALITATE DEDICAT TUTUROR LUCRATORILOR DIN DOMENIUL NAVAL. CE-A MAI MARE COMUNITATE DE NAVALISTI DIN ROMANIA- DEZBATERI PE DIFERITE TEME,LOCURI DE MUNCA,DICTIONARE EXPLICATIVE,INTREBARI SI RASPUNSURI TEHNICE,DISCUTII DIN DOMENIU. IMPREUNA CU NOI ....ISTORIA MERGE MAI DEPARTE!!!!
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forumul Navalistilor | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUMUL NAVALISTILOR

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
AlexandraPopa din Bucuresti
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 39 ani
Forumul Navalistilor / TEHNOLOGIA PROCEDEELOR SI EXAMINARILOR NEDISTRUCTIVE / PROCEDURA EXAMINARE CU PARTICULE MAGNETICE Moderat de olandezul
Autor
Mesaj Pagini: 1
radaghin
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 988
1. SCOP

Prezenta procedură stabileşte modul de examinare cu particule magnetice a îmbinărilor sudate ale elementelor, instalaţiilor mecanice sub presiune şi instalaţiilor de ridicat.

2. DOMENIUL DE APLICARE

Examinarea cu pulberi magnetice se aplică îmbinărilor sudate ale tuturor materialelor feromagnetice şi care prezintă condiţii de suprafaţă corespunzătoare. Această metodă permite identificarea discontinuităţilor de suprafaţă şi din imediata apropiere a suprafeţei.

3. DOCUMENTE DE REFERINTA

SREN 473-2003
SREN 1290-2000
SREN 1291-2002
SREN 25817-1993
STAS 8539- 1985 ;
STAS 12599 -1987 ;
ASTM-E 709 -1995;
COD ASME SECTIUNEA A V EDITIA 1998 ;
Prescripţii tehnice ISCIR aplicabile în domeniu.

4. APARATURA, MATERIALE SI ACCESORII

Pentru efectuarea examinării cu particule magnetice se utilizează electromagnetul alimentat de la o sursă de curent continuu.
Particulele magnetice folosite sunt sub formă de suspensie (umede).
Verificarea calităţii particulelor magnetice în suspensie se face conform STAS12559-87. Sensibilitatea de detecţie se face pe etalonul din anexa A, a prescripţiei tehnice CR 8 -03.
Verificarea calităţii particulelor magnetice utilizate se face ori de câte ori consideră şeful de laborator că această operaţie este necesară şi în mod obligatoriu atunci când nu au fost respectate indicaţiile producătorului de particule magnetice.
Sursa de iluminare folosită va fi lumina ultravioletă, deoarece se folosesc particule magnetice fluorescente.
Pentru verificarea magnetizării se va folosi indicatorul de câmp magnetic – tip BERTHOLD.
Aparatura destinată măsurării intensităţii radiaţiei luminii ultraviolete pe suprafaţa examinată şi cea destinată măsurării intensităţii câmpului magnetic va fi verificată metrologic în conformitate cu prevederile legale.

5. CONDIŢII DE LUCRU

Examinarea cu particule magnetice este executată de personal autorizat în conformitate cu prevederile prescripţiilor tehnice CR-11/2003 colecţia ISCIR.
Modul de efectuare a examinării, aprecierea şi înregistrarea rezultatelor vor fi în conformitate cu prevederile STAS 8539 şi cu CR- 8/2003.
Îmbinările sudate care se examinează cu particule magnetice, volumul de examinare şi faza tehnologică în care se face examinarea vor fi stabilite în funcţie de cerinţele proiectantului, a inspectorului ISCIR sau a responsabilului cu supravegherea şi verificarea tehnică autorizat.
Examinarea cu particule magnetice a îmbinărilor sudate se poate efectua pe muchiile rostului înainte de execuţia îmbinării sudate, între straturi sau pe îmbinarea sudată, în acest din urmă caz fiind necesar ca examinarea să includă şi cel puţin 15mm din metalul de bază de fiecare parte a cordonului de sudură.
Suprafaţa de examinat va fi curăţată de impurităţi (ulei, rugină, ţunder ). Neregularităţile superficiale vor fi îndepărtate în aşa fel încât să nu existe posibilitatea apariţiei de indicaţii false.
Înainte de examinarea cu particule magnetice se va face un control vizual care să ateste curăţirea suprafeţei.
Controlul cu particule magnetice se poate efectua şi pe suprafeţe vopsite sau acoperire de protecţie aderente însă cu condiţia ca grosimea lor să nu depăşească 50 μm.
În cazul în care examinarea s-a executat în conformitate cu punctul 5.7., buletinul de examinare ( anexa B, CR- 8/2003) va fi însoţit şi de un buletin de măsurare a stratului de grosime, iar magnetizarea se va verifica conform punctului 4.5.

6. TEHNICA DE LUCRU

Magnetizarea suprafeţelor care urmează a fi examinate se face prin următoarea metodă :
- aplicarea unui electromagnet sub formă de potcoavă (jug magnetic);
Forţa de ridicare a electromagnetului pentru distanţa între poli de 75-150 mm pentru jugul magnetic NAMICOM în curent continuu, este de 19 kg.
Pentru a se asigura o examinare corespunzătoare direcţiile de magnetizare vor fi alese astfel :
 Pentru detectarea eventualelor discontinuităţi ale sudurilor cap la cap, jugul magnetic se va fixa de-o parte şi de alta a sudurii conform figurilor 6 şi 7 din CR- 8/2003.
 Pentru detectarea eventualelor discontinuităţi îmbinările de colţ, poziţia jugului magnetic va fi conform figurilor 8şi 9 din CR-8 /2003.
Aplicarea particulelor magnetice se face în acelaşi timp cu magnetizarea sau după terminarea ei. Magnetizarea trebuie continuată încă 1-5 sec, după aplicarea pulberii magnetice.
Discontinuităţile sunt puse în evidenţă prin aglomerarea particulelor magnetice. Discontinuităţile pot fi deschise la suprafaţă sau pot fi situate în material imediat sub suprafaţă. (2mm). Discontinuităţile deschise la suprafaţă sunt conturate clar dacă sunt orientate perpendicular pe liniile de forţă, iar discontinuităţile situate imediat sub suprafaţă sunt conturate mai şters sau au aspect de linii întrerupte.
Pot apărea şi indicaţii eronate datorită rugozităţii excesive a suprafeţei de examinat, modificării geometriei suprafeţei sau variaţiei permeabilităţii magnetice din sudură şi materialul de bază.

7. INDICAŢII DE DISCONTINUITĂŢI

Indicaţiile de discontinuităţi pot fi :
a) liniare, la care lungimea este mai mare decât triplul lăţimii maxime.
b) rotunjite la care lungimea este mai mică sau egală cu triplul lăţimii maxime.
c) nerelevante datorate curăţirii necorespunzătoare a suprafeţei de examinat. Este necesară repetarea examinării după pregătirea suprafeţei.
Repetarea se va face cu acelaşi tip de particule magnetice şi tehnică de lucru.
Indicaţiile de discontinuităţi liniare pot fi sub formă de :
a) linie continuă datorită fisurilor, lipsei de topire, lipsei de pătrundere, stratificărilor exfolierilor.
b) linie întreruptă sau punctată datorită fisurilor foarte înguste sau numai parţial străpunse la suprafaţa examinată precum şi stratificărilor parţial acoperite.
Indicaţiile rotunjite se pot datora porilor de suprafaţă.

8. CRITERII DE ACCEPTARE

Criteriile de acceptare sunt conform SREN 1291 si sunt prezentate in tabelul anexat in CR 8 – 2003.
În cazul examinării echipamentelor sub presiune specificate in HG 752/2002 condiţiile minime recomandate de acceptare a indicaţiilor de discontinuităţi prezentate in tabelul corespunzător pct.8.1. vor fi corelate astfel :
a) echipamentele sub presiune din categoriile III si IV vor fi examinate la nivelul de acceptare 1
b) echipamentele sub presiune din categoriile I si II vor fi examinate la nivelul de acceptare 2

9. INREGISTRAREA REZULTATELOR

Fiecare laborator care efectuează examinări cu particule magnetice trebuie să aibă un registru de evidenţă care va cuprinde următoarele date :
- data examinării
- comanda internă;
- produs ;
- subansamblu ;
- aparat de magnetizare utilizat ;
- tip de curent folosit ;
- tip particule magnetice şi fabricantul ;
- sensibilitatea metodei ;
- număr buletin emis ;
Rezultatele examinării cu particule magnetice vor fi consemnate într-un buletin de examinare.
Anexă la buletinul de examinare va fi schiţa produsului cu indicarea zonelor controlate, astfel cotate încât să permită identificarea ulterioară a zonelor respective.
Buletinul de examinare se emite în două exemplare, din care unul rămâne în arhiva laboratorului.

10. DISPOZITII FINALE

Prezenta procedură de lucru va fi respectată de personalul autorizat din cadrul laboratorului.
Anexele sunt ataşate prezentei proceduri de lucru.

procedura examinare particule magnetice modul examinare particule magnetice sudate ale mecanice sub Administrator

20.1KB


_______________________________________
Unii nu pot sa mestece, stiu doar sa muste… si sa nu uitam ca cei care injosesc pe altii sunt incapabili sa se ridice pe sine!!!

pus acum 12 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la