Forumul Navalistilor
FORUM DE SPECIALITATE DEDICAT TUTUROR LUCRATORILOR DIN DOMENIUL NAVAL. CE-A MAI MARE COMUNITATE DE NAVALISTI DIN ROMANIA- DEZBATERI PE DIFERITE TEME,LOCURI DE MUNCA,DICTIONARE EXPLICATIVE,INTREBARI SI RASPUNSURI TEHNICE,DISCUTII DIN DOMENIU. IMPREUNA CU NOI ....ISTORIA MERGE MAI DEPARTE!!!!
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forumul Navalistilor | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUMUL NAVALISTILOR

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Alexandrina1
Femeie
22 ani
Arges
cauta Barbat
22 - 46 ani
Forumul Navalistilor / DESPRE PLATFORMELE PETROLIERE / Apa potabilă Moderat de olandezul
Autor
Mesaj Pagini: 1
radaghin
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 988
În unele țări există deficit de apă potabilă, dar oamenii o pot obține din oceane prin eliminarea sării. Procesul este numit desalinizare și se practică de cel puțin 2000 de ani. Apa de mare conține cam de 7 ori mai multă sare decât cantitatea care poate îmbolnăvi un om. Dacă se utilizează apa marină pentru irigare plantele vor muri. În anumite lacuri trebuie folosit același proces, deoarece evaporarea duce la salinizarea apei. Desalinizarea se practică în regiuni ca Arabia, părți ale Australiei. Insulele Canare, China, Israel, Italia, Japonia, Liban, Malta, America de Nord și de Sud.

În natură căldura soarelui duce la evaporarea apei din regiunile oceanice, proces prin care apa se transformă în vapori. Vaporii duc la apariția norilor care în cele din urmă se transformă prin ploi din nou în apă. Cea mai veche metodă de desalinizare este distilarea, similară cu acțiunea soarelui.apa marină este adusă la fierbere și vaporii sunt duși într-o cameră de răcire unde se condensează și dau naștere la apă. În unele țări se mai utilizează căldura solară, deoarece aceasta este mai ieftină. Un proces mai sofisticat de desalinizare presupune transmiterea apei încălzite într-un șir de camere în care presiunea aerului este scăzută. Se formează astfel foarte repede un curent de joasă presiune.

Alte metode de desalinizare includ osmoza inversată, electrodializa și înghețul. În osmoză lichidul trece printr-o membrană (o foiță subțire de material) transformându-se în alt lichid. Apa curată devine apă salină, dar dacă apa salină este sub presiune apa curată din ea va curge în cealaltă direcție, lăsând în urmă sarea. Aceasta este osmoza inversată.

În electrodializă un curent electric este trecut prin apa marină. Sodiul se acumulează la electrodul negativ și clorul la cel pozitiv purificând astfel apa.

Când apa salină este îngheață, gheața formată este de fapt apă pură. Astfel, prin înghețarea masivă a apei saline sarea este prinsă între cristalele de gheață și poate fi îndepărtată.

Aisbergurile pot constitui și ele o sursă de apă pură. Ele sunt porțiuni detașate din ghețari care au ajuns în mare și sunt constituiți în întregime din apă pură. Unele țări au experimentat ideea și au tractat aisberguri din Antarctida. Până acum însă nu s-a rezolvat problema transformării gheții în apă potabilă după ce bucata masivă este adusă pe uscat. Locurile ce ar beneficia de apa din aisberguri includ Australia, Arabia și unele porțiuni din Africa și America de Sud.


_______________________________________
Unii nu pot sa mestece, stiu doar sa muste… si sa nu uitam ca cei care injosesc pe altii sunt incapabili sa se ridice pe sine!!!

pus acum 12 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la