Forumul Navalistilor
FORUM DE SPECIALITATE DEDICAT TUTUROR LUCRATORILOR DIN DOMENIUL NAVAL. CE-A MAI MARE COMUNITATE DE NAVALISTI DIN ROMANIA- DEZBATERI PE DIFERITE TEME,LOCURI DE MUNCA,DICTIONARE EXPLICATIVE,INTREBARI SI RASPUNSURI TEHNICE,DISCUTII DIN DOMENIU. IMPREUNA CU NOI ....ISTORIA MERGE MAI DEPARTE!!!!
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forumul Navalistilor | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUMUL NAVALISTILOR

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
crazy_hell_angel pe Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Gorj
cauta Barbat
25 - 53 ani
Forumul Navalistilor / DESPRE PLATFORMELE PETROLIERE / Colonizarea oceanelor, urmatoarea frontiera? Fara reactii Moderat de olandezul
Autor
Mesaj Pagini: 1
radaghin
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 988
Colonizarea marilor si a oceanelor pare sa se desprinda din cartile si filmele de fictiune dar tinde sa se apropie tot mai mult de realitate bucurandu-se de atentia unor entitati care dispun de resursele financiare necesare unor astfel de proiecte.

Cu o populatie mondiala in crestere si o scadere a resurselor, si cu o planeta acoperita in proportie de 70% de mari si oceana si care ne forteaza sa ne inghesuim doar pe 30%, cat este acoperita de uscat, colonizarea marilor si a oceanelor de catre comunitati umane ce s-ar putea stabili permanent acolo, ar putea fi nu doar un vis extravagant ci chiar o necesitate.

Platformele de extractie petroliera din platoul continental au fost primul pas facut de omenire, in urma cu cateva decenii, in directia infiriparii unor constructii cu caracter permanent in largul marii. Au urmat apoi insulele artificiale in largul marii, cele mai cunoscute fiind complexele Palm Jumeira si Arhipelagul Lumea (numit astfel dupa forma insulelor inspirate din harta lumii) din Emiratele Arabe, sponsorizate de potentatii locali.

In prezent lucrarile la insulele artificiale de langa Dubai au fost sistate din cauza unor probleme financiare generate de criza insa importat este crearea unui precedent.

Insulele artificiale din Dubai:

Variantele realizarii unor spatii artificiale in largul marii, care sa fie locuite permanent de oameni, sunt diverse, de la constructii fixe de genul unor insule artificiale sau asemanatoare unor platforme petroliere, pana la constructii mobile, plutitoare care se pot deplasa mai mult sau mai putin controlat.

Posibile avantaje

Principalele avantaje ale colonizarii marilor si oceanelor ar fi in primul rand o scadere a presiunii suprapopularii pe uscat, in al doilea rand ar reprezenta aparitia unor noi oportunitati de afaceri, noi locuri de munca, in fine, toate caracteristicile specifice colonizarii unui teritoriu virgin.

Principalele dificultati

Principalele provocari ale colonizarii marilor si oceanelor sunt in primul rand de ordin tehnic. Crearea unor astfel de entitati este foarte dificila, necesita mari eforturi tehnice si financiare.

Apoi se pune problema exploatarii oceanului in asa fel incat sa asigure existenta noilor colonii. Crearea unor statii de epurare a apei astfel incat sa transforme apa marina in apa potabila, crearea unor statii de colectare a apei pluviale, crearea unor spatii artificiale destinate culturii plantelor, colectarea eficienta a hranei naturale oferita de ocean (peste, fructe de mare, etc.) si asa mai departe.

Productia de energie electrica si combustibil ar fi si ele niste provocari importante ce ar putea fi rezolvate prin folosirea energiei eoliene, a energiei solare, a valurilor si a mareelor pentru producerea de electricitate (toate folosite deja la ora actuala). Pentru obtinerea de combustibil s-ar putea cauta solutii in tehnologii care sa extraga hidrogenul din apa iar eficientizarea acestor procese s-ar realiza prin crearea acestor colonii maritime la latitudini tropicale si ecuatoriale pentru a evita problema legata de incalzire pe timpul iernii.

Cine ar putea fi interesat de astfel de proiecte?

Oricat de utopic ar parea pentru unii, colonizarea oceanului planetar este privita foarte serios de o serie de organizatii de cercetate, de state si chiar de miliardari mai mult sau mai putin excentrici.

Un astfel de proiect este Seastending Institute creat in 2008 si care a atras fonduri de la unii investitori precum Peter Thiel, fondatorul PayPal.

Nu ar fi exclus ca in viitorul mediu sau indepartat sa ne trezim cu noi state, in largul marii si al oceanelor, infiintate de mari companii globale ca PayPal sau Google sau chiar de persoane particulare, pentru a scapa astfel de o parte din restrictiile fiscale si legale pe care le impun statele actuale.

Conditia primordiala pentru crearea unor colonii-stat este ridicarea lor dincolo de limita de 200 mile marine de tarm, adica in apele internationale, unde niciun stat nu are autoritate.

Vi se pare aberanta aceasta viziune? Mai ganditi-va o data! Exista deja o familie britanica, Bates, care pretinde ca detine un stat  aflat pe o fosta baza militara navala, construita si apoi abandonata de americani, in largul coastelor Angliei.

Este vorba de 2 piloni dezafectati, ridicati de americani in afara apelor teritoriale ale Marii Britanii, in 1967 familia Bates a ocupat aceasta constructie facandu-i unele adaugiri.

Pretinsul stat se numeste “Principatul Tinutului Marii”, Sealand in engleza si incape cu totul in poza de mai jos:

Dupa ce a pus mana pe solitara constructie si i-a proclamat independenta, familia Bates a incercat sa profite financiar prin deschiderea unor cazinou si sedii pentru firme offshore. Din nefericire pentru ei niciun stat nu le-a recunoscut principatul iar in anii `80 Londra a emis un act normativ prin care isi extinde platoul continental cu 2 mile, fix cat sa includa in granitele sale pretinsul principat al familiei Bates (care continua sa ocupe si acum constructia, sa bata moneda proprie si sa isi revendice independenta).

Dincolo de aceasta situatie aflata intre pitoresc si ridicol, perspectiva aparitiei in viitor a unor noi state in largul marilor si oceanelor este cat se poate de realista. Deja o serie de miliardari si corporatii se simt amenintate de legislatia tot mai dura a statelor in care isi au sediul si sunt interesati sa investeasca in astfel de proiecte care ii pot propulsa la un alt nivel juridic, acela al nesupunerii decat in fata propriei legi.

Daca unii dintre noi vom apuca sau nu acele vremuri sau vom fi chiar implicati intr-un fel sau altul in aparitia acestor colonii marine, numai timpul ne poate spune, un lucru insa este cert, colonizarea Lunii si a spatiului cosmic mai poate astepta, oceanele vor fi urmatoarea “victima” a umanitatii.

oceanelor, urmatoarea frontiera? fara reactii marilor oceanelor pare desprinda din cartile filmele Administrator

9.2KB


_______________________________________
Unii nu pot sa mestece, stiu doar sa muste… si sa nu uitam ca cei care injosesc pe altii sunt incapabili sa se ridice pe sine!!!

pus acum 12 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la