Forumul Navalistilor
FORUM DE SPECIALITATE DEDICAT TUTUROR LUCRATORILOR DIN DOMENIUL NAVAL. CE-A MAI MARE COMUNITATE DE NAVALISTI DIN ROMANIA- DEZBATERI PE DIFERITE TEME,LOCURI DE MUNCA,DICTIONARE EXPLICATIVE,INTREBARI SI RASPUNSURI TEHNICE,DISCUTII DIN DOMENIU. IMPREUNA CU NOI ....ISTORIA MERGE MAI DEPARTE!!!!
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forumul Navalistilor | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUMUL NAVALISTILOR

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Ela 22 Cluj 22 ani
Femeie
22 ani
Cluj
cauta Barbat
22 - 48 ani
Forumul Navalistilor / FORUMUL NAVALISTILOR SUSTINE ACTIUNEA IMPOTRIVA ACTA / Mituri despre ACTA Moderat de olandezul
Autor
Mesaj Pagini: 1
radaghin
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 988
S-a scris mult despre ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreeement) în ultimele săptămâni, și din păcate nu mereu exact și informativ. Nu este doar o meteahnă a presei românești, nici cea străină n-a stat mai bine la acest capitol, poate și pentru că este vorba de un subiect sensibil, controversat și care interesează aproape pe toată lumea. Oarecum ironic, oamenii tind să reacționeze mai vehement atunci când le este amenințat accesul liber la Internet decât atunci când li se micșorează salariile, cel puțin în România. A fost destulă isterie și dezinformare în mass-media, alimentată și de faptul că oamenilor le e lene să caute și să citească, așa că preferă să-și ia informațiile „gata mestecate” de pe Youtube sau din alte surse dubioase, pentru a le prezenta mai apoi ca certitudini și fapte.

Nu sunt jurist, așa că cele ce urmează trebuie luate cum grano salis și trecute prin filtrul inteligenție fiecăruia.

mitul 1: ACTA obligă furnizorii de servicii de Internet (Internet Service Providers) să monitorizeze conținutul traficului abonaților (in/out) – așa-numita deep packet inspection – pentru a identifica materialele piratate/protejate de copyright.

Nu există niciunde în textul tratatului (versiunea în română, aici) o asemenea prevedere, nici nu se dă de înțeles în vreun fel. Ar fi absurd. Doar în Articolul 27, aliniatul 3, se amintește de:

    Each Party shall endeavour to promote cooperative efforts within the business community to effectively address trademark and copyright or related rights infringement while preserving legitimate competition and, consistent with that Party’s law, preserving fundamental principles such as freedom of expression, fair process, and privacy.

Departe de scanarea întregului trafic al utilizatorului obișnuit.

mitul 2: ACTA va limita accesul la și va cenzura conținutul vehiculat pe Internet.

La fel, nu se menționează niciunde așa ceva. Versiunile mai timpurii ale ACTA conțineau prevederi similare cu legea Hadopi din Franța („3 strike system” – deconectarea de la Internet pentru un timp limitat a celor vinovați de piraterie software), dar acestea au fost scoase din textul final.

mitul 3: ACTA va interzice medicamentele generice – inspirate/copiate/adaptate după branduri cunoscute – consecințele fiind dezastruoase pentru țările sărace și pentru producătorii mici de medicamente ieftine.

Secțiunea 3 din ACTA se ocupă de măsurile la frontieră și permite vameșilor să rechiziționeze bunuri suspecte de încălcare a legislației în domeniul drepturilor de autor.

    Partea care prevede, în funcție de necesități, în acord cu sistemul său intern de protecție a drepturilor de proprietate intelectuală și fără a aduce atingere cerințelor Acordului TRIPS, măsuri de aplicare eficace a drepturilor de proprietate intelectuală la frontiere trebuie să facă acest lucru astfel încât să nu discrimineze în mod nejustificat între drepturile de proprietate intelectuală și care să evite crearea de obstacole în calea comerțului legitim.

Greu de presupus că autoritățile vamale vor sta să analizeze conținutul bagajelor fiecărui călător pentru a vedea dacă obiectele transporate încalcă vreun copyright/drept de proprietate intelectuală etc. Din nou, este vorba de o exagerare și de o interpretare vădit-alarmistă și restrictivă a textului original.

mitul 4: ACTA conține prevederi mai dure decât defunctele legi americane SOPA și PIPA

Fals, în ACTA nu găsim propuneri precum închiderea unor website-uri hostate în afara teritoriului american (sau în afara teritoriului oricărei țări) precum se găseau în SOPA și PIPA.

mitul 5: ACTA este o lege secretă, negociată în spatele ușilor închise, camuflată în tratat comercial pentru a fi adoptată mai ușor.

Parțial adevărat. Ca majoritatea legilor (interne și internaționale) – nici ACTA nu poate fi dezbătută în piața publică, de către subiecții ei. În cazul UE, după semnarea de către o parte reprezentanților statelor membre (cei 22 de la Tokyo) ACTA va fi dezbătută în Parlamentul European de către cei meniți să reprezinte și apere interesele cetățenilor Uniunii Europene. Textul tratatului este disponibil online încă din 2010, suferind modificări succesive. Fiind un tratat internațional, ACTA depășește acquis-ul comunitar european, conținând prevederi care nu poti fi legiferate și implementate decât la nivel național (sancțiunile penale din Secțiunea 4).

De exemplu – citat din „European Parliament resolution of 10 March 2010 on the transparency and state of play of the ACTA negotiations”:

    2.Expresses its concern over the lack of a transparent process in the conduct of the ACTA negotiations, a state of affairs at odds with the letter and spirit of the TFEU; is deeply concerned that no legal base was established before the start of the ACTA negotiations and that parliamentary approval for the negotiating mandate was not sought; […]

    13. Points out that ACTA provisions, notably measures aimed at strengthening powers for cross-border inspection and seizure of goods, should not affect global access to legitimate, affordable and safe medicinal products – including innovative and generic products – on the pretext of combating counterfeiting;

Informațiile sunt la locul lor, trebuie doar răbdare și dorință de a le găsi.

Desigur, nu contestă nimeni faptul că ACTA este un document ciudat, încâlcit și inteționat vag, care nu aduce niciun beneficiu notabil consumatorului de rând, fiind menit în primul rând să protejeze interesele corporatiste/private,  negociat în cvasi-secret și care s-a dorit a fi adoptat cât mai discret de către cât mai multe state. Lesne de înțeles, la mijloc sunt interese financiare mari. La limită, destule prevederi din actualul text al ACTA pot fi interpretate în defavoarea persoanelor particulare, utilizatoare de Internet. Totuși, de aici până la paranoia care a cuprins în ultimele zile mass-media e cale lungă și întortocheată. Nu va fi închis nimeni pentru că descarcă filme sau muzică prin .torrent(s), nici îi va fi spionat sistematic traficul de către ISP (lucrurile acestea deja se practică, dar cu mandat judecătoresc, în cazuri punctuale).

De citit și articolul lui Bogdan Manolea despre top 5 probleme ale ACTA.

PS O analiză amănunțită, punctuală, asupra ACTA poate fi citită aici.

PPS Un raport amplu asupra impactului pe care ACTA l-ar putea avea asupra medicamentelor și industriei farmaceutice în general poate fi găsit aici.

mituri despre acta s-a scris mult despre acta trade ultimele și din mereu exact și este Administrator

6.9KB


_______________________________________
Unii nu pot sa mestece, stiu doar sa muste… si sa nu uitam ca cei care injosesc pe altii sunt incapabili sa se ridice pe sine!!!

pus acum 12 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la