Forumul Navalistilor
FORUM DE SPECIALITATE DEDICAT TUTUROR LUCRATORILOR DIN DOMENIUL NAVAL.
CE-A MAI MARE COMUNITATE DE NAVALISTI DIN ROMANIA-
DEZBATERI PE DIFERITE TEME,LOCURI DE MUNCA,DICTIONARE EXPLICATIVE,INTREBARI SI RASPUNSURI TEHNICE,DISCUTII DIN DOMENIU.
IMPREUNA CU NOI ....ISTORIA MERGE MAI DEPARTE!!!!
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Forumul Navalistilor | Reguli | Inregistrare | Login
POZE FORUMUL NAVALISTILOR
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: papiota55
| Femeie 23 ani Bucuresti cauta Barbat 24 - 54 ani |
|
olandezul
Moderator
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 538
|
|
Pentru a putea sa incepem deschiderea acestui sindicat trebuie sa stim unele conditii elementare ce trebuiesc indeplinite si anume: Pentru inceput trebuie sa intelegem urmatoarele: Sindicatul este o organizatie ce se constituie in scopul apararii drepturilor prevazute in legislatia nationala, in pactele, tratatele si conventiile internationale la care Romania este parte, precum si in contractele colective de munca, si promovarii intereselor profesionale, economice, sociale, culturale si sportive ale membrilor acestora.
Numarul minim de persoane ce se pot constitui intr-un sindicat este de 15 membri, din aceeasi ramura sau profesiune, indiferent daca isi desfasoara activitatea la angajatori diferiti.
Acte necesare:
Copie CI membri fondatori (minim 15) Indicatia locatiei pentru sediul sindicatului O varianta pentru denumirea sindicatului
Termenul pentru constituirea unui sindicat este de 45 zile - moment in care sindicatul va fi pe deplin functional. Obtinerea hotararii judecatoresti privind dispunerea inscrierii in Registrul special se face in 21 de zile, insa, datorita procedurilor ce trebuie indeplinite pentru ca aceasta hotarare sa ramana definitiva, termenul ajunge la 45 de zile.
_______________________________________ lume multa- oameni putini!,din ce in ce mai putini. eu cu cine sa merg?
|
|
pus acum 12 ani |
|
olandezul
Moderator
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 538
|
|
Avind in vedere ca nimic nu este posibil fara sa respecti legea,iata ce trebuie respectat pentru infiintarea unui sindicat dupa legile din tara noastra. Legislatia in vigoare 1. Constitutia Romaniei prevede in art. 9 si art. 40 modalitatile de constituire si desfasurare a activitatii sindicatelor. 2. Legea 54/2003 (publicata in M.Of. 73/05.02.2003) stabileste cadrul legal al tuturor activitatilor sindicatelor de la constituire si pana la dizolvare. 3. Codul Muncii (Legea 53/2003) cu toate modificarile aduse pana in prezent. 4. Legea 168 /1999 privind solutionarea conflictelor colective de munca. 5. Legea 130/1996 republicata ( M.Of. 184/19.05.1998) privind contractul colectiv de munca.
II. Constituire, statut, modificari.
Legea 54/2003 in art. 5 stabileste ca modul de constituire, functionare si dizolvare a unui sindicat se reglementeaza prin statutul adoptat de catre membri sai cu respectarea dispozitiilor legale.
Pentru obtinerea personalitatii juridice , conform art. 14 lit. a, procesul verbal de constituire a organizatiei sindicale trebuie semnat de minim 15 membri fondatori. In cadrul adunarii de constituire se va discuta si aproba statutul sindicatului si se va alege organul de conducere.
La cererea de inscriere a organizatiei sindicale se anexeaza originalul si cate doua copii certificate de reprezentantul legal de pe urmatoarele acte:
* procesul verbal de constituire a organizatiei sindicale, semnat de cel putin 15 membri fondatori, statutul sindicatului * lista membrilor organelor de conducere (cu precizarea domiciliului si a profesiei fiecaruia, a codului numeric personal) * procura autentica a imputernicitului special data prin procesul verbal de constituire
Aceste acte vor fi depuse la judecatoria in a carei raza teritoriala isi are sediul sindicatul. Legea 54/2003 stabileste in art. 6 prevederile minime pe care trebuie sa le cuprinda un statut de sindicat:
* denumirea sediul si scopul constituirii sindicatului * modul in care dobandeste si inceteaza calitatea de membru de sindicat * drepturile si indatoririle membrilor * nivelul cotizatiilor si modul lor de incasare * organele de conducere, denumirea acestora, modul de alegere si revocare, durata mandatului si atributiile lor * conditiile si normele de deliberare pentru modificarea statutului si adoptarea hotararilor * divizarea, comasarea sau dizolvarea sindicatului * modul de asociere in federatii la nivel de ramura sau confederatii la nivel national.
Statutul si procesul verbal de constituire vor fi semnate de catre membrii fondatori. Judecatoria este obligata ca in termen de cel mult 5 zile de la primirea cererii sa examineze daca sunt depuse toate actele si daca sunt conforme cu prevederile legale in vigoare (art. 15 Legea 54/2003)
Dupa solutionarea cererii si pronuntarea hotararii motivate in termen de maxim 15 zile de la pronuntare aceasta trebuie comunicata sindicatului (art. 15 Legea 54/2003).
Hotararea pronuntata este supusa recursului in termen de 15 zile de la pronuntare pentru procuror si in termen de 15 zile de la comunicare pentru sindicat (art. 16 Legea 54/2003 ).
Odata cu ramanerea definitiva a hotararii de acordare a personalitatii juridice, sindicatul este inregistrat in registrul special al persoanelor juridice. Copiile actelor depuse vor ramane la judecatorie iar originalele vor fi restituite sindicatului dupa ce in prealabil au fost certificate (stampilate) de judecatorie (art. 19 Legea 54/2003).
Legea 54/2003 in art. 20 (1) instituie obligativitatea sindicatului sa aduca la cunostinta judecatoriei orice modificare intervenita in cadrul statutului sau in cadrul organelor de conducere in 30 de zile de cand aceasta a intervenit.
Pentru inregistrarea modificarilor statutului vor fi depuse urmatoarele acte:
* Noua forma a statutului cu modificarile intervenite (daca este cazul) * Noua componenta a organelor de conducere (daca este cazul) * Cererea prin care se solicita sa se ia act de modificarile intervenite
Atentie! Aceste acte se vor atasa la dosarul de fond (dosarul prin care s-a infiintat sindicatul)
Toate aceste modificari intervenite in statut si /sau in cadrul organelor de conducere vor fi inregistrate, din oficiu, in registrul special cu privire la sindicate tinut de catre judecatorie.
Trebuie retinut ca toate cererile si actele de procedura ale organizatiilor sindicale in fata instantelor judecatoresti sau actele de procedura intocmite pentru acestea sunt scutite de taxe de timbru.(art. 54 Legea 54/2003 cu exceptia taxelor pentru definitivarea sau legalizarea actelor (timbrele fiscale si judiciare).
III. Reprezentativitatea
Legea 130/1996, republicata, a rezolvat problema reprezentativitatii sindicatelor, ea stabilind in mod foarte clar conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un sindicat pentru a putea negocia contractul colectiv de munca la nivel de unitate.
Conform art. 17 la negocierea contractelor colective de munca la nivel de unitate participa organizatiile sindicale care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
* sa aiba statut legal de organizatie sindicala * sa aiba independenta organizatorica si patrimoniala * numarul de membrii ai sindicatului reprezinta cel putin o treime din numarul salariatilor unitatii
In acest caz trebuie depuse urmatoarele acte:
* cerere de constatare a reprezentativitatii la nivel de unitate * statutul sindicatului * sentinta civila de acordare a personalitatii juridice * dovada de patrimoniu (extras de cont sau certificat de inregistrare fiscala) * tabel cu nr. de membrii / adeziuni al membrilor sau declaratie pe propria raspundere a unuia din membri organelor de conducere din care sa rezulte numarul de membrii de sindicat (in cazul in care nu s-au intocmit tabele cu membri de sindicat) * adeverinta de la conducerea unitatii din care sa rezulte nr. total de salariati la nivel de unitate
Conform art. 18 (3) organizatiile sindicale din unitate sunt reprezentative daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 17 alin 1 lit. c precum si daca sunt afiliate la o organizatie sindicala reprezentativa.
In acest caz trebuie indeplinite si urmatoarele conditii:
* sa aiba statut legal de organizatie sindicala * sa aiba independenta organizatorica si patrimoniala * sa fie afiliat in cadrul unei organizatii sindicale reprezentative
In acest caz trebuie depuse urmatoarele acte:
* cerere de constatare a reprezentativitatii la nivel de unitate * statutul sindicatului * sentinta civila de acordare a personalitatii juridice * dovada de patrimoniu (extras de cont sau certificat de inregistrare fiscala) * adeverinta din care sa rezulte ca sindicatul este afiliat la o organizatie sindicala reprezentativa (dovada de afiliere) * sentinta civila de constatarea a reprezentativitatii la nivel de ramura a federatiei la care este afiliat sindicatul
Toate aceste acte trebuie depuse in doua exemplare la judecatoria in a carei raza teritoriala isi are sediul unitatea. Si aceasta cerere este scutita de taxa de timbru, mai putin taxele de timbru fiscal sau judiciar care trebuie platite pentru definitivarea sentintei.
Sentintele civile de constatare a reprezentativitatii ramase definitive sunt valabile pe o perioada de 4 ani de la data ramanerii definitive a acestora pentru oricare contract colectiv de munca incheiat in acesta perioada si se comunica M.M.P.S. care tine evidenta acestora.
_______________________________________ lume multa- oameni putini!,din ce in ce mai putini. eu cu cine sa merg?
|
|
pus acum 12 ani |
|