Forumul Navalistilor
FORUM DE SPECIALITATE DEDICAT TUTUROR LUCRATORILOR DIN DOMENIUL NAVAL. CE-A MAI MARE COMUNITATE DE NAVALISTI DIN ROMANIA- DEZBATERI PE DIFERITE TEME,LOCURI DE MUNCA,DICTIONARE EXPLICATIVE,INTREBARI SI RASPUNSURI TEHNICE,DISCUTII DIN DOMENIU. IMPREUNA CU NOI ....ISTORIA MERGE MAI DEPARTE!!!!
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forumul Navalistilor | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUMUL NAVALISTILOR

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Elena01 Profile
Femeie
19 ani
Braila
cauta Barbat
19 - 31 ani
Forumul Navalistilor / INFORMATII DESPRE SUDURA / Schemele tehnologice ale procedeelor de sudare Moderat de olandezul
Autor
Mesaj Pagini: 1
radaghin
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 988
Schema tehnologică a sudării electrice manuale (fig. 1.1)

Electrodul metalic (1) este prevăzut cu un înveliş de protecţie (2) şi este fixat în cleştele port-electrod (3). La temperatura ridicată din arcul electric, electrodul se topeşte formându-se picăturile (4) care ajung în baia de metal (5). Protecţia şi buna funcţionare a arcului se asigură cu ajutorul componentelor din învelişul electrodului ce formează o atmosferă gazoasă. O parte din înveliş se topeşte şi formează un strat protector lichid de zgură(6) care, prin solidificare, împiedică dizolvarea gazelor în metalul încălzit al cordonului (7).

Figura 1.1. Schema sudării manuale cu electrod fuzibil.

• Schema tehnologică a sudării semiautomate şi automate (fig. 1.2)
Aceste procedee se încadrează în categoria procedeelor de sudare electrică cu arc acoperit. Arcul se formează între piesă şi electrodul (1). Arcul arde sub un strat de flux (2), care curge din buncărul (3). Picăturile de metal (4) ajung în baia de sudare (5) în condiţiile unei bune protecţii, asigurate de fluxul topit (6) precum şi de atmosfera gazoasă creată. După solidificarea stratului de flux topit, acesta formează un strat de zgură (7) ce se desprinde uşor de cordonul de sudură (8).

Figura 1.2. Schema sudării sub strat de flux.

• Schema tehnologică a sudării MIG-MAG (fig. 1.3) Sudarea în mediu de gaz protector se face cu ajutorul arcului electric format între electrodul (1), fuzibil sau nefuzibil şi piesa de sudat. Protecţia se asigură cu ajutorul unui jet de gaz inert sau activ aflat în curgere laminară (2) trimis prin ajutajul (3). Arcul electric se formează între piesa de sudat şi sârma de adaos. Picăturile de metal (4) ajung în baia de metal (5) care, prin solidificare, formează cordonul (6). După natura gazului, acesta poate fi gaz activ sau gaz inert.

Figura 1.3. Schema sudării MIG-MAG.

• Schema tehnologică a sudării cu plasmă (fig. 1.4)
În cazul acestui procedeu de sudare, arcul electric se formează între electrodul (1), din wolfram sau zirconiu, şi ajutajul (2) şi este puternic ştrangulat mecanic şi electromagnetic. Prin ajutajul (2) se trimite un gaz plasmogen (argon), care formează, prin disociere şi ionizare, plasma. Temperatura jetului de plasmă este foarte ridicată (10000 - 24000)°C. Pentru protecţia arcului şi răcirea ajutajului se suflă prin ajutajul (3) un gaz de protecţie (heliu+argon). Arcul ce se formează iniţial între electrod şi ajutaj (arc pilot) este apoi transferat, prin deschiderea comutatorului K, asupra piesei care este legată la polul pozitiv al sursei.

Figura 1.4. Schema sudării cu plasmă.

• Schema tehnologică a sudării în baie de zgură (fig. 1.5)

Figura 1.5. Schema sudării în baie de zgură.

Sudarea în baie de zgură este un procedeu de mare productivitate. Cusătura sudată se formează pe verticală. Căldura necesară se obţine pe baza efectului Joule-Lenz, la trecerea curentului printr-o baie de flux topit având rezistenţa electrică mare şi temperatura ridicată. Baia de zgură se formează prin topirea unui flux special între marginile pieselor de sudat (2) şi patinele (3) din cupru răcite forţat cu apă. După topire, arcul format la începutul procesului de sudare se şuntează, sârma electrodului (4) fiind trecută în baia de flux (1) ce are temperatura de topire mai mare decât a electrodului. Electrodul este antrenat în baie prin ghidajul (5) cu un sistem cu role.
Metalul topit, având greutatea specifică mai mare, se depune la partea de jos şi formează, prin solidificare, cusătura sudată (6).

   
     


_______________________________________
Unii nu pot sa mestece, stiu doar sa muste… si sa nu uitam ca cei care injosesc pe altii sunt incapabili sa se ridice pe sine!!!

pus acum 12 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la